Yvonne Sabrina
Image default
Muziek

De piano: een bijzonder instrument

Door velen wordt de pianobeschouwd als het instrument dat de mooiste klanken voort weet te brengen. De piano is dan ook een bijzonder instrument. Ondanks dat je op dit instrument namelijk de toetsen bespeelt, zijn het de snaren in de klankkast van de piano die het geluid maken dat de muziek vormt. Wellicht ben je van plan zo’n bijzondere piano te gaan kopen maar ben je er nog niet helemaal over uit op wat voor piano jouw keuze moet gaan vallen. In dat geval is het goed eens wat meer te weten te komen over dit mooie instrument. Daarom vertellen we je in dit artikel graag wat meer over de piano en de dingen die voor jou van belang zijn wanneer je erover nadenkt een piano te gaan aanschaffen.

De verschillende soorten piano’s

De meeste mensen weten wel dat er verschillende soorten van dit bijzondere instrument bestaan. We onderscheiden eigenlijk twee typen piano’s: de zogenaamde huiskamerpiano en de vleugelpiano of kort gezegd de vleugel. Maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen deze twee instrumenten?

De huiskamerpiano

De huiskamerpiano wordt zo genoemd omdat hij wat geschikter is voor plaatsing en gebruik in de huiskamer. Deze piano is namelijk wat compacter. De snaren zijn verticaal in de klankkast geplaatst waardoor de piano minder ruimte inneemt. Bijkomstigheid van de compactheid van deze piano is dat hij ook minder volume produceert. Een andere benaming voor deze huiskamerpiano is ook wel de buffetpiano.

De vleugel

Bij de vleugel liggen de snaren horizontaal in de klankkast. Hierdoor neemt de vleugel meer ruimte in dan de huiskamerpiano, maar bijkomend effect is dat de vleugel ook een stuk meer volume produceert. Het is met deze reden dat de vleugel ook geschikter is voor het gebruik in concerten, waardoor hij ook wel de naam concertpiano krijgt. Een vleugel is niet alleen door het grotere volume meer geschikt voor het gebruik tijdens concerten. Doordat de horizontale snaren meer ruimte hebben is er met deze piano ook een betere controle over de sterkte van de klanken mogelijk.

Toetsen, snaren en pedalen

Behalve de toetsen en de snaren hebben moderne piano’s ook twee of drie pedalen. Ook deze pedalen hebben een grote invloed op de klanken die het instrument voortbrengt. Kort gezegd oefen je met de pedalen invloed uit op het volume van de tonen die je aanslaat: je dempt er klanken mee of laat ze juist weer helder klinken. Door het samenspel tussen deze onderdelen heeft de piano een breed bereik in klanken en toonhoogten.

Het aanschaffen van een piano

Wellicht ben je al langer overtuigd van de piano en wil je graag een mooi exemplaar gaan aanschaffen voor gebruik thuis of professioneel. Als je een piano wilt gaan kopen zijn er vele goede muziekwinkels, zoals Oostendorp Muziek, te vinden waar je terecht kan voor het kopen van zo’n prachtig instrument. Dergelijke winkels zijn ook een goede plek om nog wat meer advies in te winnen over welke piano het beste past bij jouw situatie en ervaring in het bespelen van de piano.