Yvonne Sabrina
Image default
Architectuur

Hoe overleeft u een verbouwing?

Een budget opstellen, een bouwkundige tekening laten maken, communiceren met verschillende partijen – het hoort allemaal bij verbouwen en dat kan heel stressvol zijn. Alle verschillende dingen die nog gedaan moeten worden spoken door het hoofd. Begin met het maken van een plan. Wat kan u zelf en wat niet? Bent u geen Bob de Bouwer, laat dan de taken door vakmensen doen. Zij zullen handiger en sneller zijn dan uzelf, dus dat zal u heel veel geld besparen. Houd in de planning ook rekening met vertragingen. Soms zijn onderdelen niet op voorraad of een afspraak kan langer duren dan gedacht. Als de bouw stilgelegd moet worden omdat uw materialen nog niet binnen zijn, kost dat veel tijd en geld.

Financiën op een rijtje

Over geld gesproken: stel een budget op. Zo weet je precies waar u aan toe bent. Houd uw uitgaven nauw in de gaten. Blijf bij uw plan, want elke wijziging tijdens uw verbouwing heeft financiële gevolgen. Zorg bijvoorbeeld dat er ruimte is in je budget om te verduurzamen. Moderniseer bijvoorbeeld uw verwarmingssysteem met een warmtepomp of verbeter uw isolatie. Dat zal u later in energie besparen. Daarnaast kunt u soms premies ontvangen als u voor duurzamere opties kiest. Zoek dan goed uit waar u recht op heeft.

Geef ruimte en zoek ruimte

Als de verbouwing aan de gang is, zullen er constant werklieden in uw huis rondlopen. Geef hen de ruimte om aan het werk te gaan. Het is spannend om de controle van uw huis over te geven, maar niemand werkt gefocust als iemand constant op hun vingers staat te kijken. Zorg voor vaste momenten waarop u het werk bekijkt, bijvoorbeeld aan het begin en einde van de dag. Wilt u toch graag helpen met verbouwen, zorg dan voor een ruimte waar u helemaal zelf aan de slag kunt. De rest laat u over aan de professionals. Laat u een groot deel van uw huis verbouwen, of bijvoorbeeld essentiële ruimtes als de keuken of badkamer, zorg dan dat u een uitvalsbasis heeft om even bij te komen. Misschien kan dit wel bij vrienden of familie, of anders misschien een vakantiehuis of hotel. Het is erg fijn om even ergens naartoe te kunnen zonder al dat stof van de verbouwing.