De slimme meter Iedereen heeft er wel van gehoord, maar wat is het precies, hoe werkt het en wil ik het? Uiteindelijk is het de bedoeling dat in 2020 80% van alle Nederlandse huishoudens een slimme meter hebben.
Wat is een slimme meter? Deze meter meet digitaal de standen op . Zo kan je energieleverancier en de netbeheerder van afstand de standen inlezen. Je hoeft dan geen meterstanden meer zelf door te geven en ook hoeft er niet meer iemand bij je langs te komen die de meter komt opnemen. De slimme meter is er voor stroom en voor gas. Energie vergelijken geeft je de mogelijkheid om te filteren met een slimme meter.
Hoe werkt het? Via het mobiele telefoonnetwerk worden de meterstanden ingelezen. De slimme meter heeft een soort mobiele telefoon ingebouwd. Je hebt zelf geen wifi of een internetverbinding nodig.
Wat zijn de voordelen?
Wat zijn de nadelen? Mensen die geen voorstander van de slimme meter zijn, zijn dat met name doordat ze het zien als een inbreuk op hun privacy. Er zijn daarom strenge afspraken hierover gemaakt. Een andere reden is dat hackers misbruik kunnen maken van de gegevens die een slimme meter verstrekt.
Kan je een slimme meter weigeren Ja, consumenten en kleine bedrijven mogen een slimme meter weigeren, maar als je later toch een slimme meter wil, dan moet je dat zelf betalen. Een andere manier is om de meter wel te laten plaatsen maar om te weigeren dat de gegevens worden ingelezen door de netbeheerder. De slimme meter fungeert dan in feite als een ‘gewone’ meter en je geeft, net als voorheen, weer zelf meterstanden door. Ook hier draai je zelf op voor de kosten als je later besluit om dit te veranderen. Een slimme meter komt nog niet voor bij zakelijke energie. Mocht je wel zakelijke energie willen vergelijken kun je bijvoorbeeld zakelijke energie vergelijken op easyswitch.nl
|