Verschillende soorten schroefdraad

Er zijn heel veel verschillende soorten schroefdraad met bijbehorende toepassingen. Schroefdraad komt voor op bouten en schroeven en aan de binnenkant van een moer. Van alle verbindingsmaterialen zijn de bouten en schroeven de meest voorkomende. Er kunnen situaties voorkomen waarbij blijkt dat je zelfs geen goedkope schroeven of bouten kunt gebruiken. In dit geval moet je het meer specifiek gaan zoeken. Zoals een lasmoer of een stelschroef.

Schroeven en bouten hebben beiden schroefdraad, maar deze zijn voor hele andere doeleinden gemaakt. Als je er een van dichtbij bekijkt zie je een spiraalvormig randje lopen over de lengte van de bout of schroef. Dit is het schroefdraad. Dit schroefdraad begint bij de punt van de bout of schroef en loopt vaak door tot aan de kop van de bout of schroef. Het kan voorkomend dat bij langere bouten of schroeven het schroefdraad niet over de gehele lengte loopt, maar als halverwege ophoudt. Dit is zodat de bout of schroef met minder weerstand in het materiaal kan worden gedraaid.

Veder heeft een moer ook schroefdraad. Dit is bedoel om precies tussen het schroefdraad van de bout te vallen. Wanneer je ene moet op ene bout draait ontstaat als het ware een klemmende werking tussen die twee. Dit is de bevestiging. Een schroef gebruikt geen bout. De schroeven worden op zichzelf in het materiaal gedraaid. Daarom is het schroefdraad van een schroef vaak veel scherper dan dat van een bout.

In Nederland en in veel andere Europese landen wordt dezelfde naam gehanteerd. Dit noemen we het metrische schroefdraad. Het metrische schroefdraad wordt gebruikt in de werktuigbouwkunde. Het schroefdraad wordt gemeten in millimeter. In alle landen zijn hier afspraken voer gemaakt, zodat handelaren en fabrikanten van apparaten bouten en moeren kunnen uitwisselen. Het metrische schroefdraad wordt aangeduid met hoofdletter M. En vervolgens de afmeting in millimeter. Een M6 bout is dus 6 millimeter dik.

Dit vind je misschien ook leuk...