Yvonne Sabrina
Image default
Dienstverlening

Een schoorsteenveegset: geen open haard kan zonder!

Veel mensen in Nederland nemen het periodiek vegen van hun schoorsteen eigenlijk niet zo serieus. Ze hebben er geen zin in of ze vergeten het simpelweg te doen of te laten doen. Om uiteenlopende redenen is dat niet erg verstandig. Zeker als je een houtkachel hebt, is een schoorsteenveegset gebruiken noodzakelijk. Minimaal eens per jaar dient de schoorsteenschacht goed schoon te worden gemaakt. Maar waarom is dit zo? Wat heeft een schoorsteenveegset gebruiken voor het reinigen van het rookkanaal voor extra’s te bieden?

 

Grotere veiligheid en betere verbranding

Het goed schoonvegen van het rookkanaal met een schoorsteenveegset is onmisbaar als je de schacht veilig wilt houden. Zeker bij houtkachels blijven er in de schoorsteen kleine roetdeeltjes achter, die tot een levensgevaarlijke schoorsteenbrand kunnen leiden. Minimaal één keer per jaar de schoorsteenschacht reinigen, is een vereiste wil je bij een schoorsteenbrand aanspraak kunnen maken op je verzekering. Naast dit voordeel van het schoonmaken van de schoorsteen, is reiniging ook van waarde omdat het de verbranding verbetert. Bij een schone schoorsteen kan rookgas beter afgevoerd worden en schone lucht efficiënter worden aangevoerd. Dit betekent op termijn dat de stookkosten lager gaan uitvallen.

 

Een voordelige oplossing

Zelf de schoorsteen reinigen met een schoorsteenveegset is een voordeliger keuze dan een professional inschakelen en dit laten uitvoeren. Een schoorsteenveegset is voordelig in de aanschaf en gemakkelijk te gebruiken. Na een paar keer wordt het gebruik steeds gemakkelijker.

 

Diverse typen schoonmaaksetten

Er zijn diverse soorten schoorsteenveegsetten verkrijgbaar. Kies je voor een set die jou past, dan heb je twee manieren om de schoorsteen schoon te maken. Dit kan van bovenaf via het dak of vanuit de woonkamer door de schacht van onderaf schoon te vegen.