Yvonne Sabrina
Image default
Woning en Tuin

Hoe leg je PVC vloeren?

PVC vloeren zijn een gemakkelijke en betaalbare manier om jouw huis te moderniseren. Het is duurzaam, gemakkelijk te installeren en helpt jouw vloer warmer aan te voelen in de winter en koeler in de zomer. Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om jouw huis een nieuwe look te geven zonder de bank te breken, lees dan verder om te leren hoe je zelf PVC vloeren kunt installeren!

PVC vloer installatie basisprincipes

PVC vloeren zijn gemaakt van een soort plaat achtig materiaal dat is gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Het wordt gebruikt voor alles van vloerbedekking tot loodgieter buizen, en je kunt het vinden in verschillende diktes.

Het belangrijkste verschil tussen PVC-vloeren en andere soorten vloeren is dat de eerste geen lijm of spijkers nodig hebben om ze op hun plaats te houden. In plaats daarvan is het voorzien van in elkaar grijpende groeven aan beide zijden, zodat je het gewoon kunt indrukken totdat het op zijn plaats klikt – geen behoefte aan extra hardware!

Voordelen: PVC vloeren zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten materialen zoals hardhout of tegels, waardoor ze ideaal zijn voor doe-het-zelf projecten zoals het zelf installeren van nieuwe vloeren zonder professionele hulp te hoeven inschakelen. Ze zijn ook zeer veelzijdig; omdat ze geen lijm of spijkers nodig hebben, kan je ze overal gebruiken waar vocht aanwezig is (zoals in badkamers) zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat jouw investering na verloop van tijd beschadigd raakt door regelmatige slijtage.

Meet eerst de ruimte op die je wilt gaan bedekken

De eerste stap bij het installeren van uw nieuwe PVC vloer is het opmeten van de ruimte die je met vloerbedekking wilt vullen. De meeste vloeren worden gemeten in (centi)meters. Als je niet zeker bent over hoe jouw ruimte moet worden gemeten, vraag dan een vriend of familielid met interesse in timmerwerk of architectuur om hulp.

Om zeker te zijn van de nauwkeurigheid, is het belangrijk dat je zowel de lengte als de breedte meet voordat je materialen koopt. Meet twee keer en zaag één keer!

Reinig de ondervloer

De eerste stap in het proces van het installeren van PVC vloeren is het reinigen van de ondervloer. De ondervloer is het gebied waar jouw nieuwe vloer zal worden geïnstalleerd, dus het is belangrijk dat deze goed is voorbereid voordat je begint met het leggen van kunststof tegels.

Waarom moet je de ondervloer reinigen? Het antwoord is eenvoudig: als er verontreinigende stoffen op jouw ondervloer liggen, zullen die vast komen te zitten in het hout of beton en uiteindelijk de hechting van je nieuwe vloer verstoren. Dit kan resulteren in een ongelijk oppervlak en/of gebieden waar de delen niet vlak liggen of stevig aan elkaar kleven.

Snijdt de PVC platen

Zodra je jouw PVC plaat hebt gekozen, is de volgende stap het snijden ervan. Dit kan worden gedaan met een scherp hobbymes of met behulp van een tafel zaag en verstekbak.

Hoewel het snijden van PVC vrij veilig is als je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, vereist het ook een beetje meer precisie dan het snijden van andere materialen. Je moet altijd oogbescherming dragen als je met PVC (of een ander soort kunststof) werkt, want er kunnen gemakkelijk stukjes uitvliegen als je erin snijdt.

Je moet ook goed opletten als je met dit materiaal werkt, want als je eenmaal een fout maakt, is er geen weg meer terug! Dus als er iets fout gaat tijdens je project – bijvoorbeeld als een van je sneden niet recht genoeg is of te breed – probeer het dan niet te herstellen, tenzij er absoluut geen andere optie is; begin gewoon opnieuw!

Leg de planken

Leg de planken. Voordat je jouw vloer kunt leggen, moet je de planken installeren. Dit is niet zo eenvoudig als het klinkt – er zijn een paar vuistregels voor het leggen van jouw vloerplanken die je moet volgen:

–        Laat niet meer dan een centimeter tussen elke plank. Als je je niet aan deze regel houdt, kunnen water en vuil tussen de planken niet goed weglopen, wat in de toekomst schade kan veroorzaken.

–        Leg niet meer dan één plank tegelijk. Het risico bestaat dat sommige planken niet perfect op hun plaats passen wanneer ze op andere worden gelegd (vooral als ze enigszins kromgetrokken zijn), wat zou betekenen dat er gaten in jouw eindproduct komen of dat je later onderdelen moet vervangen. En hoe dan ook, door dit te doen wordt jouw werk nu moeilijker en zal het waarschijnlijk langer duren omdat het zo’n inefficiënt proces is!

–        Leg deze planken niet in een richting waardoor ze elkaar overlappen (zelfs niet een beetje). Als je dat wel doet, ontstaan er onnodige naden waar na verloop van tijd ongemerkt vocht doorheen kan sijpelen; probeer ze in plaats daarvan parallel aan elkaar te leggen, zodat er ook geen gaten zijn waar zich water in kan verzamelen!   Bovendien: Gebruik geen schroevendraaier bij het hameren van deze planken, omdat ze door hun kwetsbare aard uit elkaar kunnen splijten – het is beter om gewoon handwerk te gebruiken!

Tip: LAB21