Yvonne Sabrina
Image default
Kinderen

Wat is de gemiddelde lengte van een pasgeboren baby?

Om erachter te komen hoe lang je pasgeboren baby is, kun je jezelf afvragen wat de gemiddelde lengte van een pasgeborene is. Het antwoord is eigenlijk veel eenvoudiger dan je zou denken. De gemiddelde pasgeborene is iets langer dan de jouwe, maar dat komt alleen omdat het hoofd zo snel groeit in de eerste maand. Het hoofd van je baby zal groeien tot ongeveer 15 inch (376 cm) aan het einde van de eerste maand. Wanneer je je baby aflevert, zult je zien dat het hoofd van je kind enigszins vervormd is en blauwe plekken kan veroorzaken. Dit is normaal en keert meestal binnen een week of twee terug naar zijn normale vorm.

Om de lengte van je baby te berekenen, moet je de geboortegrootte van je kind vergelijken met een standaardreferentie. De gemiddelde lengte van de pasgeborene vertelt je hoe lang je baby is. Naast gewicht geeft het je ook een goed idee van waar je in het percentiel valt. De hoofdomtrek van je kind geeft je een goed idee van hoe groot je baby is in vergelijking met zijn broers en zussen.

De gemiddelde lengte van een pasgeboren baby varieert per geslacht en leeftijd. Een jongen zal kleiner zijn dan een meisje en een meisje zal groter zijn dan een jongen. Een gezonde baby moet een hoofdomtrek hebben van ongeveer 13 inch of 20 cm. Naast het berekenen van de hoofdomtrek van een baby, moeten ouders elke week het gewicht en de lengte van hun pasgeborene in de gaten houden.

De gemiddelde lengte van een pasgeboren baby is anders voor jongens en meisjes. De hoofdomtrek van een jongen is ongeveer 80% van de volledige lengte, daarom zal de arts de gemiddelde hoofdomtrek gebruiken om te bepalen of een baby onder of te zwaar is. De gemiddelde lengte van een pasgeborene zal je vertellen hoe lang of kort hij / zij is. Dit zijn slechts enkele van de belangrijke determinanten van de grootte van een baby.

Een andere manier om de hoofdomtrek van een baby te bepalen, is door de schedelomtrek te meten. Bij pasgeborenen is het hoofd ongeveer 13 en een halve centimeter in diameter. Het hoofd groeit in een zeer snel tempo en de omtrek zal in zijn of haar eerste jaar 18 inch bereiken. Tegen het tweede jaar zal het nog een centimeter groeien. Vandaar dat de gemiddelde hoofdomtrek van een pasgeboren baby dicht bij die van een volwassene zal liggen.

In het Verenigd Koninkrijk is de gemiddelde hoofdomtrek van een pasgeborene zeven en een halve centimeter. Afhankelijk van het type bevalling kunnen baby’s kleiner of groter zijn. Een stuitligging baby wordt beschouwd als een grote baby. Een grote baby staat bekend als macrosomie. Het is vaak te wijten aan onvoldoende voeding of complicaties tijdens de zwangerschap. De gemiddelde hoofdomtrek van een pasgeboren baby is 51cm.

Lees ook ons artikel over kraamzorg