Yvonne Sabrina
Image default
Internet marketing

5 Tips voor veiliger online shoppen

Online winkelen kan zo leuk zijn: je vindt iets leuks waar je dol op bent, klikt op de knop “kopen” en je krijgt een pakket thuisbezorgd. Hoe makkelijk is dat? Helaas is het tegenwoordig zo dat niet alleen winkeliers hopen te profiteren van de toestroom van online shoppers. Fraudeurs passen tegenwoordig hun tactieken voortdurend online aan in de hoop kopers hun geld af te troggelen of om hun persoonlijke en financiële informatie te verzamelen. Maar hoe voorkom je dat dan? Met deze vijf tips shop jij veiliger online. 

  1. Koop niks op een openbaar Wi-Fi netwerk

Vermijd winkelen via een openbaar Wi-Fi netwerk, bijvoorbeeld de volgende keer dat je een cappuccino drinkt in je favoriete koffiebar. De man die namelijk aan de andere tafel naar zijn telefoon staart, kan gemakkelijk een hacker zijn die je online activiteit bespioneerd. Online winkelen vereist vaak het verstrekken van gegevens die een dief of een hacker graag zou willen hebben, zoals je naam, adres en creditcardnummer. 

Mocht je wel gebruik maken van een openbaar Wi-Fi netwerk omdat het bijvoorbeeld niet anders kan, maak dan gebruik van een VPN (virtual private network). Een VPN creëert een versleutelde tunnel tussen je computer en de server. Zo kunnen cybercriminelen niet zien wat je doet of je persoonlijke gegevens onderscheppen. 

  1. Bescherm je gegevens

Alle gerenommeerde websites moeten een privacybeleid publiceren waarin wordt uitgelegd wat ze met klantinformatie doen. Neem een paar minuten de tijd om deze te bekijken. Als je het niet eens bent met het beleid, sommige sites verkopen gegevens aan derden, winkel dan niet op site. Ook als je geen bezwaar hebt, geef dan geen onnodige informatie door de optionele velden op het bestelformulier in te vullen.

  1. Check de reviews voor je iets koopt

Check altijd de reviews voor je iets koopt. Vaak kunnen onafhankelijke consumenten via bijvoorbeeld review websites beter vertellen of iets goed is dan advertenties van een bedrijf of medewerkers van een bedrijf. Consumenten zijn namelijk onafhankelijk en verdienen vaak niks aan het schrijven van een review, zo ontstaat er een hoop transparantie door reviews. Twijfel je dus ergens over? Lees de ervaringen van anderen!

  1.  Bekijk vooraf het retourbeleid

Het is ook zeker aan te raden om voor je wat online aanschaft het retour en restitutiebeleid te checken. Hoe kun je bijvoorbeeld ongewenste goederen retourneren, hoelang heb je, krijg je het volledig betaalde bedrag terug, wie betaalt de retourzending? Een retailer moet hierop antwoorden geven. Als dit niet het geval is, neem dan eerst contact op met de verkoper voor je iets koopt of aanschaft. 

  1. Wees altijd sceptisch

En de laatste tip: wees altijd sceptisch! Wees dus altijd op je hoede voor deals die te mooi lijken om waar te zijn, dat zijn ze dan waarschijnlijk ook. Staan er geen contactgegevens op de website? Dan kan je ook geen contact opnemen als er wat fout is met je bestelling. Neem ook altijd even de tijd om de naam van het bedrijf waar je wilt bestellen door de zoekmachine te halen. 

Met deze tips ben jij dus veiliger online en kan je shoppen zoveel je wilt.