Yvonne Sabrina
Image default
Vakantie

4 Tips voor reizen met een hond

Ik ga op vakantie en ik neem mee: mijn hond. Voor veel hondeneigenaren is hun hond onmisbaar, waardoor hun trouwe viervoeter dan ook niet mag ontbreken op vakantie. Ze kiezen ervoor om hun hond mee op reis te nemen. Voordat je met je hond op reis gaat, zijn er een aantal dingen die je kunt regelen en uitzoeken om het voor je hond en jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. In deze blog lees je 4 tips voor het reizen met een hond.

Tip 1: kies een geschikte vakantiebestemming uit voor jou én de hond Voordat je kunt beginnen met het plannen van de reis, wil je misschien eerst bepalen waar de reis naartoe gaat. Hierbij kun je plekken overwegen die geschikt zijn voor jou én je hond. In het ene land wordt er nou eenmaal makkelijker omgegaan met honden dan in het andere land. Voorbeelden van landen die hondvriendelijk zijn, zijn Kroatië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk én natuurlijk Nederland zelf.

Ook moet je bij het kiezen van een bestemming rekening houden met het vervoer waarmee je op deze bestemming wilt komen. Sommige landen kun je bereiken met de auto, de trein, de boot en het vliegtuig. Andere landen kun je bijvoorbeeld alleen goed bereiken met het vliegtuig. Niet alle honden mogen mee aan boord, dus denk bij de keuze voor een vlucht goed na of het voor jouw hond een goed idee is om hem of haar in het vliegtuigruim te vervoeren. Ook lange autoreizen kunnen voor sommige honden onaangenaam zijn. Als dit voor jouw hond het geval is, kun je bijvoorbeeld een buurland overwegen als vakantieland of kun je op vakantie gaan in eigen land.

Verder is het belangrijk om een camping, huisje, hotel, etc. te boeken waar honden zijn toegestaan. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te kijken of het niet te warm wordt op de vakantiebestemming. Sommige honden kunnen hier immers niet goed tegen.

Tip 2: ga de regels van je bestemming omtrent honden na

Als je op vakantie gaat in eigen land is dit niet van toepassing, maar in alle andere gevallen geldt dat het verstandig is om je van te voren te verdiepen in de regels en voorschriften over honden van het vakantieland. In sommige landen heb je bijvoorbeeld bepaalde documentatie nodig om met je hond over de grens te mogen. In andere landen geldt er voor honden zelfs een quarantaineplicht. Begin op tijd met het uitzoeken hiervan, want in bepaalde landen moeten honden bijvoorbeeld ver van te voren een vaccinatie gehad hebben om het land in te mogen. Daarnaast zijn sommige hondenrassen verboden in bepaalde landen.

Tip 3: plan uitrustmomenten en uitlaatmogelijkheden voor onderweg

Vooral als je met de auto op vakantie gaat, is deze tip van toepassing. Bedenk van te voren goed wanneer en waar je je hond onderweg kunt uitlaten. Vooral als je hond wat nerveus is, wil je hem misschien wat vaker uitlaten dan normaal. Zo’n lange autorit is voor honden niet niks. Een beetje extra frisse lucht kan voor je viervoeter én voor jezelf geen kwaad.

Tip 4: maak een uitgebreid lijstje met alle benodigdheden voor het reizen met je hond

Belangrijke dingen waaraan je kunt denken zijn:

  • Een naamplaatje met telefoonnummer
  • Een dierenpaspoort
  • Genoeg eten, water en snoepjes voor onderweg en voor de rest van de reis
  • Eet- en drinkbakken
  • Speelgoed
  • Systeem om de hond veilig vast te maken in de auto
  • Een tekentang
  • Poepzakjes
  • Riemen, tuigjes en halsbanden
  • EHBO spullen voor de hond