Yvonne Sabrina
Image default
Vakantie

Provence, puik plekje om als God in Frankrijk te genieten

De Provence; waar anders in Frankrijk vind je meer joie-de-vivre? Waar anders is het weer ook ’s winters zo mild dat er citroenboompjes groeien? Zuidoost-Frankrijk lijkt echt alles te hebben. Het enige nadeel is dat het onroerend goed er peperduur is. Maar de gemiddelde vakantieganger shopt er ook niet naar een huis. Die geniet van al het goede dat dit stukje Méditerranée te bieden heeft. Gezond en goed tafelen met op de achtergrond het zingen van de cicaden. Een pen orgeltje dat zijn klanken verstrekt over een terras pleintje in Aix-en-Provence. En achter de Middellandse Zee, meteen die hoge, ongenaakbare bergen. Verticale natuur die je mountainbikend en trekkend kunt bedwingen. Het is niet voor niets dat de Fransman binnen eigen land vakantie viert.

Wie het kleine niet eert…

Alles gaat in de lagere versnelling zodra je in de Provence aankomt. Sportief buiten bezig zijn heet er pétanque, beter bekend als jeu de boules. Op je gewicht blijven letten heet er salades eten. En die zijn verrukkelijk met een toefje aioli. Een vrolijke inborst ontwikkelen is er niet meer dan het heffen van een goed glas rosé. De rosé werd in de in deze streek geboren. En als de stress verdwenen is, ga je voor de spanning van het grote. Want het diepe zuiden is gul met natuurwonderen. Een kanotochtje in de beroemde Gorges du Verdon zal je altijd bijblijven. In het hooggelegen natuurpark Mercantour steenbokken en gemzen schieten met je camera, een topervaring. Wandelingen uitzetten rond gletsjers en dwars door ruige kloven, vliegen met een scherm, hengelen in bergbeken of mountainbiken in dichte bossen, de natuur is ervoor gemaakt.

Provence betekent cultuur

Al die natuur betekent niet dat de mens er niet historisch in aan het werk is gegaan. Pausenstad Avignon staat bekend om zijn Palais des Papes, van middeleeuwse schoonheid. Maar ook ver daarna bleef de ommuurde stad trekken vanwege het beroemde theaterfestival. In Arles zwerf je tussen de Romeinse architectuur rond, in de sporen van Vincent van Gogh. Filmliefhebbers zweren bij festivalstad Cannes en Grasse is de koninginnen stad van de parfum. Kloosters rond paars bloeiende lavendel, natuurparken met een Frans fjordenlandschap (de Calanques bij Marseille), oude berg vestingsteden van de militaire architect Vauban (Briançon). En dan de Côte d’Azur, de Franse Rivièra. Met badplaatsen als Antibes en St. Tropez die je doen terugdenken aan Brigitte Bardot en Louis de Funès.

De keuze is reuze in de Provence

Je hebt maar één probleem als je maar een paar weken vakantie hebt. Wat te kiezen? Ben je museum minded? Nice is een schatkamer van de moderne kunst. Gek op opera? Je gaat nooit sfeervoller naar een top opera dan in het Romeinse theater van Orange. In de Provence kun je zelfs een fietsvakantie doen zonder accu of vijf versnellingen. Zoek de paden in het natuurpark Camargue, net zo vlak als Nederland maar met een prachtige natuur vol zoet en zilt water, snelle paardjes, jonge stieren en zigeuner sfeer. Liever omhoog? Zet dan een paar tandjes bij en ga met de racefiets de Mont Ventoux in Frankrijk op. Zo maak je de Tour de France eens met eigen beenspieren mee.