Yvonne Sabrina
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe kies je de juiste ERP leverancier?

Heb je al een ERP systeem maar wil je overstappen of wil je voor het eerst een ERP systeem implementeren? Het kiezen van de juiste ERP leverancier is erg belangrijk voor een soepele implementatie. Maar hoe kies je nu de juiste leverancier? In dit artikel vertellen we waar jij op moet letten zodat je een goede keuze maakt.

Het ERP pakket moet niet bepalend zijn

De meeste bedrijven willen een ERP pakket waarmee ze de winst kunnen verhogen en de bedrijfskosten kunnen reduceren. Een veelgemaakte fout is het kiezen van een pakket en daarna kiezen tussen de aanbieders. Wat veel bedrijven niet weten is dat de keuze voor de leverancier juist belangrijker is dan het soort pakket. De ERP pakketten van alle bekende partijen verschillen namelijk niet super veel van elkaar en kunnen uiteindelijk dezelfde taken uitvoeren. Het verschil wordt gemaakt door de leverancier en dus niet door het pakket.

Wees kritisch bij demo’s 

Voordat er een leverancier gekozen wordt volgen bedrijven meestal een aantal demo’s van verschillende leveranciers. In een demo wordt vooral het pakket gepromoot en worden er geen of weinig strategische vragen gesteld waardoor je achteraf nog steeds niet de juiste keuze kunt maken. Maak een lijst met strategische vragen voordat je een demo gaat volgen zodat je achteraf goed kan inschatten of de leverancier aansluit bij jouw wensen en behoeften. 

Bekijk recensies

Het beoordelen van leveranciers is geen eenvoudige taak. Er is geen standaard checklist die je af kunt vinken. Daarnaast is een leverancier vaak ook beter in bepaalde branches. Lees daarom de recensies van verschillende leveranciers. Zijn er bepaalde kwaliteiten die je hoog in het vaandel hebt, let hier dan goed op. Kijk ook naar de bedrijven waar ze mee werken, zitten deze in dezelfde branche? Hoe meer branchekennis een leverancier heeft hoe beter deze je kan ondersteunen. Dit komt omdat er vaak branche specifieke uitdagingen zijn. 

De grootste leverancier is niet altijd de beste en een reseller is soms beter dan de softwaremaker. Vaak zie je dat resellers extra applicaties en functionaliteiten hebben ontwikkeld om de software nog beter te maken.

Kies de leverancier waarbij je het beste gevoel hebt

Nadat je grondig onderzoek hebt gedaan is het tijd om een keuze te maken. Alle ERP leveranciers zullen zeggen dat zij het beste zijn maar laat je niet beïnvloeden door mooie praatjes. Na je onderzoek moet je weten welke leverancier(s) goed aansluit(en) bij het bedrijf en de branche. Heb je alle stappen doorlopen en blijven er 2 leveranciers open die aan alle eisen voldoen? Ga dan op je gevoel af, waar heb jij het beste gevoel bij? Waarschijnlijk zijn ze beide geschikt voor de uitdaging, aangezien ze als beste uit jouw selectie komen.

https://www.axians.nl/erp-leverancier-exact/