Yvonne Sabrina
Image default
Dienstverlening

Gehard glas

Versterkt glas:

Het is vier keer sterker dan normaal gegloeid glas. Het glas is gemaakt van gegloeid glas dat is verhit tot ongeveer 650⁰C en daarna snel is afgekoeld. Door de verhoogde warmtebehandeling en snelle afkoeling van het glas geeft de behandeling verschillende fysische eigenschappen. Dit resulteert in drukspanning op het oppervlak en een verbeterde buigsterkte van glas. Voor het harden moet het glas op maat worden gesneden of in vorm worden geperst.

 

Kenmerken van gehard glas:

Harding verandert niets aan de basiskenmerken van glas, zoals lichttransmissie en zonnestralingseigenschappen van normaal glas. Het kan niet worden geknipt of gewijzigd. Van gehard glas is bekend dat het een hogere thermische sterkte heeft en bestand is tegen hoge temperatuurveranderingen tot 250 ° C. Een veiligheidsglas is moeilijk te breken, maar valt bij breuk uiteen in kleine bolletjes. Het is echter vatbaar voor zeer zeldzame spontane breuk, een aandoening die optreedt wanneer de herhaalde verwarming en afkoeling ervoor zorgen dat de nikkelsulfidestenen in omvang toenemen.

 

Het proces van harding:

Eerst wordt het glas gedragen door rollen en gaat het door de oven. Hier worden drie soorten modi gebruikt om het glas te verwarmen, namelijk geleiding, convectie en straling. Terwijl de rollen helpen om de warmte te geleiden, zorgen de spoelen voor warmtestraling. Dit zorgt ervoor dat het glas aan alle kanten gelijkmatig wordt verwarmd. Door lucht op beide oppervlakken te blazen, wordt het verwarmde glas vervolgens gelijkmatig gekoeld.

 

Waarom de behoefte aan dit glas:

Gehard glas heeft een hoge bestendigheid en is daarom geschikt voor toepassingen waar sterkte en thermische weerstand cruciaal zijn. Het is bijna vier tot vijf keer sterker dan gegloeid glas en driemaal zo sterk als met warmte versterkt glas. Zelfs tijdens breuk verminderen de relatief kleine stukjes de kans op letsel. Gehard glas is ideaal voor spin- en puntvaste beglazingen dankzij het hoge randsterkte gehard glas. Glas is gevoelig voor thermische breuk met drastische temperatuurschommelingen.

 

Wat maakt gehard glas ideaal voor woningen:

Dit glas is de ideale oplossing voor elke ruimte die het hoogste veiligheidsniveau vereist, en dus perfect voor woningen. Het heeft de voorkeur vanwege de bescherming die het biedt, of het nu voor ouderen of kinderen is, waardoor een veiligheidsdeken ontstaat in tegenstelling tot normaal gegloeid glas.