Yvonne Sabrina
Image default
Sport

Het organiseren van een toernooi: van deelnemers regelen tot medailles bestellen

Sporten is belangrijker dan ooit. Kinderen leren van jongs af aan om in teams samen te werken en ontwikkelen daarnaast hun sociale skills. Een leuke manier om dit te stimuleren is het organiseren van een toernooi. Dit hoeft niet gebonden te zijn aan een sportclub of school, zolang je maar een groep enthousiaste kids en ouders bij elkaar brengt. Dit artikel helpt jou bij het maken van de juiste keuzes, zoals het kiezen van een thema voor je toernooi, de knoop doorhakken over een geschikte locatie en het regelen van een bijzondere prijsuitreiking.

Stap 1: het kiezen van een thema

Vaak denken mensen bij het organiseren van een toernooi direct aan sportbekers en medailles bestellen, maar voordat de prijsuitreiking van start gaat moeten er nog een hoop andere dingen gebeuren. Ondanks dat het een sporttoernooi is, is het vaak leuk om er een thema aan te hangen. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen die alleen maar gerelateerd zijn aan balsporten. Of baseer de wedstrijden op ouderwetse spellen zoals spijkerpoepen en zaklopen. Dergelijke spellen doen het goed bij zowel kinderen als ouders. Is je doel om deelnemers kennis te laten maken met de diverse sporten die er in Nederland te beoefenen zijn? Schakel dan de hulp in van verschillende clubs zodat de kinderen een mooi beeld krijgen van welke sporten ze allemaal zouden kunnen beoefenen.

Stap 2: het vinden van de perfecte locatie

De perfecte locatie is heel erg afhankelijk van de verschillende onderdelen die tijdens het toernooi plaatsvinden. Heb je bijvoorbeeld onderdelen zoals verspringen, discuswerpen en sprinten, dan is het huren van een atletiekbaan een uitstekende locatie voor jouw toernooi. Maar hebben veel onderdelen een harde ondergrond nodig, zoals bij basketbal, spijkerpoepen of touwtjespringen, dan is een zaal een beter idee. Bedenk dus van tevoren goed op wat voor ondergrond jouw toernooi het beste uit de verf komt.

Stap 3: het regelen van een prijsuitreiking

Het einde van de sportieve middag begint in zicht te komen en iedereen kijkt uit naar de prijsuitreiking. Maar wat moet jij hier van tevoren allemaal al voor regelen? Uiteraard is het leuk om een kleine speech te geven aan de winnaars. Hierbij is het handig dat je goed te verstaan bent met behulp van een microfoon. Is er op jouw locatie geen stroomvoorziening? Dan is een megafoon een handige manier om te zorgen voor een goed stemvolume.

Een podium voegt bij een prijsuitreiking ook veel toe. Zorg dat deze op tijd wordt klaargezet zodat de winnaar tijdens de uitslag in het zonnetje worden gezet. Als laatste is er dan nog de prijs. Staat jouw toernooi in het teken van kinderen stimuleren om meer te gaan sporten? Dan is het wellicht leuk om per onderdeel medailles uit te reiken. Zo zijn er verschillende voetbalmedailles, maar ook medailles voor hockey, volleybal en basketbal vallen binnen de mogelijkheden. Het aanbod is enorm, dus kies het design en formaat dat bij jouw toernooi past.