Yvonne Sabrina
Image default
Sport

Wat wordt er van een personal trainer verwacht?

Misschien ben je van plan om personal trainer te worden en je passie voor sporten over te brengen aan anderen. Weet je het nog niet zeker? Dan is het toch even goed om op een rijtje te hebben wat er wordt verwacht van een personal trainer. Er komen mensen naar je toe voor hulp en jij als personal trainer moet dat natuurlijk wel kunnen bieden. Een goede personal trainer checkt al de onderdelen die verder worden benoemd af.

Professioneel

Ten eerste moet je als personal trainer professioneel overkomen. Dit doe je door de juiste papieren te hebben en de juiste uitstraling en energie te geven. Je kan zonder diploma het vak beoefenen, maar je komt daarmee niet professioneel over. Een studie tot personal trainer duurt gelukkig maar 4 maanden en de kosten zijn ook niet al te hoog. Verder is het ook handig om je nog verder te specialiseren in bepaalde sporten, alles om jezelf goed in de markt te zetten. Naast de papiertjes moet je ook professioneel overkomen. Zo is het belangrijk dat je zelf fit en energiek bent, en dat je kleding aan hebt met een logo of een naam.

Trainingsschema

Als personal trainer moet je een trainingsschema kunnen opstellen. De meeste blessures van mensen is door overtraining, en dat moet je als personal trainer voorkomen. Ook moet je als personal trainer creatief zijn in de oefeningen, zodat de client steeds weer andere oefeningen doet en positief kijkt naar je trainingen. Verder moet je ook ondersteunen bij de oefeningen zelf. Naast overtraining komen ook veel blessures door de verkeerde uitvoering van de oefening. Hierbij komt ook de opleiding kijken die je hebt gedaan. Door de opleiding kan je goed risico’s inschatten en ook waar nodig de rem in drukken.

Voedingsschema

Als personal trainer moet je een voedingsschema kunnen opstellen. Iemand kan heel veel sporten en veel trainingen doen, maar zonder goede voeding zal er niet tot weinig resultaat zijn. Het is dus belangrijk dat je als personal trainer alles weet over voeding. Dit betekent dat je alles moet weten over voeding voor mensen die willen afvallen, mensen die spieren willen kweken of voor mensen die op gewicht willen blijven. Om deze kennis te verkrijgen is het handig om een sport en voeding opleiding te volgen. In deze opleiding kom je alles te weten over sportvoeding.

Coaching

Een trainingsschema en voedingsschema maken is belangrijk, maar het overbrengen ook. Als personal trainer moet je de cliënten kunnen motiveren, coachen en onderwijzen. Een client komt naar je toe om aan zijn of haar doelen te werken. Deze doelen worden alleen gehaald als de client gemotiveerd en geactiveerd blijft. Naast het motiveren ben je als personal trainer vaak ook een vertrouwenspersoon. Mensen kunnen ergens mee zitten en vaak is sporten een soort van uitlaatklep. Het is dus belangrijk dat je als personal trainer sociaal goed bent, en een luisterend oor hebt voor je cliënten.