Yvonne Sabrina
Image default
Woningen

Hoe kies je de juiste inbouwdiepte voor spots?

Spots zijn een veelgebruikt type verlichting dat in veel verschillende omgevingen wordt gebruikt, van woningen tot bedrijven en alles daartussenin. Maar hoe kies je de juiste inbouwdiepte? Hier zijn een aantal factoren om rekening mee te houden.

De juiste inbouwdiepte hangt af van verschillende factoren

Er zijn een paar verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste inbouwdiepte voor inbouwspots. De eerste is de hoogte van het plafond. Hoe hoger het plafond, hoe dieper je de inbouwverlichting wilt hebben. Diepere lampen geven namelijk meer licht en helpen de kamer gelijkmatig te verlichten.

 

Een andere factor om te overwegen is welk type lampen je wilt gebruiken. Als je kiest voor LED-lampen heb je een stuk minder ruimte in het plafond nodig. Dit komt namelijk doordat LED veel minder warmte (en dus brandgevaar) afgeven dan de verouderde halogeen spots of gloeilampen. Dit is omdat LED’s minder warmte afgeven, zodat ze dichter bij het plafond kunnen worden geplaatst zonder schade te veroorzaken.

 

Denk ten slotte ook aan de algemene stijl van de kamer. Als je voor een modernere look gaat, kunnen ondiepe inbouwlampen de geschikte stijl afgeven. 

De verschillende inbouwdieptes voor spots

Er zijn vier verschillende dieptes waaruit je kunt kiezen bij inbouwspots: ondiep, standaard, diep en extra diep. Hier volgt een kort overzicht van elk.

 

Ondiep: Ondiepe lampen worden meestal gebruikt in kamers met lagere plafonds. Ze projecteren het licht niet zo ver als diepere inbouwspots, maar zijn nog steeds een goede optie voor algemene verlichting in een kamer. In deze categorie scharen wij inbouwspots met een maximale inbouwdiepte van 20mm.

 

Standaard: Standaard inbouwspots zijn de meest voorkomende maat inbouwspots. In deze categorie vallen de afmetingen tussen 20 en 30mm.

 

Diep: Diepe inbouwspots zijn zeer geschikt voor kamers met hoge plafonds. Ze geven meer licht en kunnen helpen een kamer gelijkmatig te verlichten. In deze categorie horen de inbouwspots met een diepte van tussen de 30 en 50mm.

 

Extra diep: Extra diepe inbouwspots zijn de diepste optie. Ze geven het meeste licht en werken goed in grote kamers of ruimtes met hoge plafonds. Alle spots met maximale inbouwdiepte van meer van 50mm vallen hieronder.

 

Twijfel jij over de beste inbouwdiepte? Raadpleeg een specialist voordat je spots koopt die toch onveilig blijken te zijn of niet goed passen. Een verkoper geeft je hier graag advies over.