Yvonne Sabrina
Image default
Woningen

Hoe effectief is een groene schutting voor verkoeling?

Een groene schutting kan een goede toevoeging zijn aan je tuin. Dit komt omdat een groene schutting meerdere voordelen kan hebben ten opzichte van een normale houten schutting. Dit komt omdat een groene schutting een soort verkoelend effect kan hebben op een ruimte of een tuin. Ook kan de kleur groen een stuk beter in een tuin passen dan een andere kleur.

De verkoelende werking van een groene schutting

Een groene schutting is een schutting die van planten is gemaakt. Vaak kun je dit ook zien als een haag of een grote struik. Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Dit doen ze door middel van fotosynthese. Hierbij ontstaat water.

Voor mensen is dit heel erg handig. Het water dat ontstaat bij fotosynthese, wordt namelijk door de warme lucht verdampt. Dit zorgt er voor dat een plant de lucht kan verkoelen. Hoe zonniger het is op een dag, hoe beter een plant aan fotosynthese kan doen. Dit is een groot voordeel.

Op het moment dat je een grote boom in je tuin hebt staan, geeft deze dezelfde verkoeling af op een dag als 10 airco’s. Een groene schutting zorgt hier ook voor, maar dan in mindere maten. Wel zorgen dit soort planten voor veel schaduw in je tuin. Als je schaduw in je tuin hebt, is het vaak ook een stuk koeler dan zonder schaduw. In de zomer kan dit erg fijn zijn.

Soorten groene schuttingen

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om een groene schutting. Dit komt omdat er veel planten zijn die je als schutting kunt gebruiken. Hoge Hagen heeft erg veel groene schuttingen waar je gebruik van kunt maken. Echter moet een plant die je als groene schutting wilt hebben wel aan een aantal eisen voldoen.

Een groene schutting moet mee kunnen groeien in de vorm waarin je deze wilt hebben. Niet elke plant doet dit. Vaak wordt er een plant gekozen die tegen een muur op kan groeien. Deze wordt dan in een speciaal soort raster geplaatst voor de planten om goed te kunnen groeien.

Ook is het natuurlijk mogelijk om er voor te kiezen om een haag te plaatsen als een groene schutting. Deze zijn echter makkelijker door heen te komen of te kijken. Verder heb je hierbij ook het gevaar dat deze in de winter zijn bladeren verliest. Dat zorgt er namelijk voor dat je alles vanaf de buitenkant alsnog kunt zien.

Een prachtige laurier genolia is hier een goed voorbeeld van een plant voor een groene schutting. Deze klimt namelijk via een raster helemaal omhoog zodat je hier niet mee doorheen kan kijken. Verder heeft de laurier genolia ook nog eens een pachtig blad wat er voor zorgt dat het er erg mooi uit ziet. Dit zorgt er voor dat een groene schutting van laurier genolia niet alleen heel erg praktisch is om in je tuin te hebben, maar ook nog eens heel erg mooi is om naar te kijken.