Yvonne Sabrina
Image default
Mode en Kleding

Kiezen voor eerlijke kleding

Hoewel je misschien weet dat eerlijke kleding vaak wordt gemaakt van duurzamere materialen zoals biologisch katoen, weet je misschien niet hoeveel duurder het is om stoffen te produceren die geen spoor van vernieling achterlaten. Er zijn zeer strenge federale richtlijnen voor biologisch gecertificeerde materialen, van het gebruik van pesticiden tot arbeidsrechten, waarmee allemaal rekening moet worden gehouden.

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar alle chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest helpen in feite om de kosten voor boeren van conventioneel geproduceerde stoffen laag te houden. Met minder giftige sluipweggetjes gaat meer tijd en moeite zitten in het planten, kweken, oogsten, spinnen, verven en snijden van duurzame materialen voor duurzame kleding.

Kosten van het betalen van een leefbaar loon
Met fast fashion en massaproductie komt de uitbesteding van arbeid naar ontwikkelingslanden. Hoewel de uitbesteding zelf de economieën van deze landen een impuls kan geven (zoals de helden bij Article 22, die in Laos niet-ontplofte munitie opruimen en vijf keer het lokale minimumloon per uur betalen), kan een fast fashion merk, wanneer het zijn klauwen in het zand zet en centen betaalt, het zich veroorloven om goederen tegen absurd lage prijzen aan te bieden.

Zonder toegang tot een leefbaar loon blijven arbeiders en hun gezinnen gevangen in een armoedespiraal. Door deze kledingarbeiders niet alleen een leefbaar loon te geven, maar ook basisrechten op de werkplek die veel van ons als vanzelfsprekend beschouwen, zoals ziekteverlof en redelijke werktijden, stijgt de prijs van ethisch geproduceerde kleding tot iets wat realistischer is. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat milieukeurmerken er vaak voor kiezen om lokaal te produceren, waar de lonen veel hoger liggen in verhouding tot de kosten van levensonderhoud.