Yvonne Sabrina
Image default
Mode en Kleding

Alles over oorbellen: Hoe maak je ze schoon, wanneer mag je ze wisselen en meer

Je hebt net nieuwe oorbellen laten zetten en wilt ze zo goed mogelijk verzorgen. Gelukkig is dat heel eenvoudig! In deze blog vertellen we je alles over hoe je je oorbellen schoonmaakt, wanneer je ze mag wisselen en meer. Ook gaan we in op het verschil tussen oorbellen schieten en piercen, en wanneer welke van de twee de betere optie is. Lees snel verder voor alle informatie!

Wanneer mag je je oorbellen wisselen?

Het is belangrijk om je oorbellen niet te snel te wisselen, zeker in het begin niet. Wacht minimaal 6 weken voordat je nieuwe oorbellen in gaat doen, zo geef je je oren de tijd om te helen. Ook is het belangrijk om dezelfde oorbellen elke dag te dragen, en ze niet dus niet uit te doen of af te wisselen met andere oorbellen.

Hoe maak je je oorbellen schoon?

Om ervoor te zorgen dat je oorbellen goed blijven, is het belangrijk om ze dagelijks schoon te maken. Dit kun je het beste elke ochtend en avond doen. Vroeger werd aangeraden om nieuwe oorbellen te desinfecteren met alcohol. Inmiddels zijn we erachter dat dit ook goede bacteriën doodt en is het beter om een zoutoplossing te gebruiken. Deze kun je aanschaffen, of eenvoudig zelf maken met zout en heet water. Let er overigens wel op dat je het water eerst laat afkoelen totdat het lauw is voordat je het gebruikt voor je oorbellen! Tijdens het schoonmaken, wat je met een wattenschijfje of staafje kunt doen die niet pluist, kun je aan je oorbellen draaien. Verder wordt draaien aan je nieuwe oorbellen niet aangeraden!

Wanneer mag je zwemmen met nieuwe oorbellen?

Zwemmen is iets waar veel mensen voorzichtig mee zijn, omdat er bacteriën in het water kunnen zitten die infecties kunnen veroorzaken. Ook chlorine in het zwembadwater kan schadelijk zijn voor je oorbellen. Wacht daarom minimaal 6 weken met zwemmen!

Hoe lang moeten oorbellen in blijven?

Oorbellen horen eigenlijk altijd in te blijven. Vooral bij nieuwe oorbellen die nog aan het helen zijn kun je het beste alleen aan de oorbellen draaien als je ze schoonmaakt. Je kunt je oorbellen hooguit een keer uit doen om ze schoon te maken, maar zelfs dit wordt in het begin niet aangeraden. Over het algemeen moet je je oorbellen minstens zes weken inlaten. Dit kan voor ieder persoon echter verschillen. Het is dan ook aan te raden je oorbellen net zo lang in te laten totdat je er geen last meer van hebt. Blijf daarna ook regelmatig nog oorbellen dragen, om te voorkomen dat de gaatjes weer dichtgroeien!

Oorbellen piercen of schieten?

Als je net nieuwe oorbellen hebt laten zetten, is de kans groot dat je vragen hebt over piercings en oorbellen schieten. Oorbellen schieten wordt eigenlijk alleen nog gedaan in je oorlellen. Voor piercings, en in sommige gevallen ook voor derde of vierde gaatjes, worden oorbellen alleen nog gepiercet. Dat komt omdat oorbellen laten schieten door de klap een grotere impact op je oor heeft. In kraakbeen moet altijd gepiercet worden, om beschadigingen te voorkomen. We hopen dat je na het lezen van deze blog wat meer weet over oorbellen. Onderhoud ze goed en wissel ze niet te snel, zodat je er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben!