Yvonne Sabrina
Image default
Auto's en Motoren

Rittenregistratie bijhouden is belangrijk

Rijdt u of uw personeel een auto van de zaak en wordt er een rittenregistratie bijgehouden om de bijtelling te voorkomen? Het bijhouden van een rittenregistratie is belangrijk. Wanneer de rittenregistratie – om welke reden dan ook – foutief blijkt te zijn en niet bewezen kan worden dat er maximaal 500 kilometer privé met het voertuig is gereden, geldt een naheffingsaanslag en boete.

 

Bijtelling of rittenregistratie

U hoeft geen bijtelling  te betalen wanneer u met de auto van de zaak maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt en dit kunt aantonen met een sluitende rittenregistratie. Hierbij geldt wel dat u zelf verantwoordelijk bent voor het bijhouden van de rittenadministratie. In een recente rechtszaak werd door de werkgever geen bijtelling toegepast voor het privégebruik van een auto, terwijl in de rittenregistratie niet goed aangetoond kon worden dat er maximaal 500 kilometer privé met het voertuig is gereden. Na een controle van de Belastingdienst legde de inspecteur daarom naheffingsaanslagen en boetes op. Het is bijvoorbeeld niet handig om de rittenregistratie pas achteraf in te vullen. Wilt u gebruik maken van een GPS rittenregistratiesysteem, dan is het belangrijk om te kiezen voor een ritregistratiesysteem met Keurmerk Ritregistratiesystemen.

 

Oordeel rechter

De werkgever in de betreffende rechtszaak ging vervolgens naar de rechter. Zonder succes, want volgens de rechter kon er niet bewezen worden dat er met de auto minder dan 500 privékilometers per jaar zijn gereden. De rechter oordeelde dat de werkgever zelf verantwoordelijk is voor het bijhouden van de rittenregistratie en stelde de Belastingdienst in het gelijk. Naast dat het beter is om te kiezen voor kwaliteit, dus een rittenregistratiesysteem met keurmerk, is het ook belangrijk om altijd zelf de rittenregistratie nog even te controleren.

 

Kies voor zekerheid

De rechtszaak en de uitspraak van het gerechtshof bewijzen maar weer eens dat het belangrijk is om te kiezen voor een rittenregistratiesysteem met een Keurmerk Ritregistratiesystemen, bijvoorbeeld de TrackJack PRO Fiscaal. Met een keurmerk voldoet het systeem aan de eisen van de Belastingdienst, zodat u verzekerd bent van een 100 procent sluitende rittenadministratie. Bovendien voldoen systemen met het Keurmerk Ritregistratiesystemen aan de strengste regels met betrekking tot privacy en fraudebestendigheid.

https://www.trackjackeurope.com/