Yvonne Sabrina
Image default
Financieel

Alles wat je wilt weten over lenen

Als je geld wilt financieren is het goed om je eerst te verdiepen in de consequenties daarvan. Want zoals de spreuk zegt: “geld lenen kost geld.” En dat is ook zo. Als je geld leent van een instantie of een bank dan betaal je rente over het openstaande bedrag. Er is niks mis met geld lenen als je het slim doet en ervoor zorgt dat je het openstaande bedrag met rente kunt terugbetalen. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over het afsluiten van een lening en wat de zaken zijn waar je naar moet kijken voordat je een leningsovereenkomst tekent.

 

Welk bedrag kun je lenen?

Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van een aantal factoren. Meest bepalend daarbij is je inkomen. Hoe hoger je inkomen hoe hoger het bedrag is dat je kunt opnemen in een lening. Ben je getrouwd of heb je een samenlevingscontract dan kan het zijn dat je partner moet meetekenen voor de financiering. Bepaal voor jezelf welk bedrag je minimaal nodig hebt en wat je maximaal aan lening wil hebben uitstaan. Het is fijn als je een groot bedrag kunt lenen, maar je moet het bedrag ook weer kunnen aflossen zonder gedoe.

 

Waaraan moet je voldoen om een lening te krijgen?

Aan lenen zijn allerlei voorwaarden verbonden. Soms wordt er een onderpand gevraagd of moet je partner ook tekenen voor de lening. Als je een huis koopt kan het zijn dat er in het contract staat dat je het huis niet mag onderverhuren. Ook kunnen er leeftijdseisen zijn. Meestal moet je minimaal 18 jaar zijn en anders kunnen je ouders eventueel mee tekenen. Zorg dat je goed weet wat de voorwaarden zijn, dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Bij bepaalde leningen wordt er om een gezondheidsverklaring gevraagd.

 

Let op de aflossingsvoorwaarden

Als je gaat lenen is niet alleen het te lenen bedrag van belang. Misschien nog wel belangrijker zijn de aflossingsvoorwaarden. Zo kan het rentepercentage per lening behoorlijk verschillen. We hoeven je niet uit te leggen dat een lage rente beter is. Hoe lager de rente, hoe lager het bedrag dat je aflost. De termijn waarin je de lening moet aflossen varieert van enkele maanden tot meerdere jaren. Hoe langer de termijn, hoe lager het aflossingsbedrag. Bereken daarom van tevoren welk maandbedrag jij per maand kunt missen en zoek daar een passende lening bij.

 

Check de kleine lettertjes bij lenen

Heel belangrijk als je geld gaat lenen zijn de contracten. Check de kleine lettertjes en lees het hele contract. De meeste mensen hebben daar geen zin in en gaan voorbij aan de details. Als je dat doet loop je het risico dat je onaangenaam verrast wordt als er iets mis gaat. Zo kan het zijn dat er in het contract staat dat de schuld bij overlijden op je kinderen overgaat. Wil je dat niet, pas dan contract aan of zoek een beter passende lening. Heb je zelf geen verstand van contracten? Vraag dan een bekende om met je mee te kijken.