Yvonne Sabrina
Image default
Financieel

Financiële aspecten van zonnepanelen

De prijs zonnepanelen is slechts een onderdeel van de totale kosten die nodig zijn om het dak vol te leggen met zonnepanelen. Wie zich in die kosten gaat verdiepen zal merken dat er veel factoren zijn waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is er de aanschafprijs van de zonnepanelen. Verder heb je montagemateriaal en bekabeling nodig. De installatie moet worden aangelegd door monteurs, die een uurtarief hebben. En de opgewekte stroom moet met een omvormer worden omgezet naar de spanning van het lichtnet. Anders is de opgewekte stroom niet te gebruiken in huis.

Zonnepanelen terugverdienen

Naast het bepalen van de kosten van de aanleg van zonnepanelen kun je uitrekenen hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. In het optimale geval zullen de panelen het volledige elektriciteitsverbruik opvangen. In sommige gevallen kan er zelfs energie worden teruggeleverd aan het net, wat ook een beetje geld oplevert. Als alles wordt opgeteld mag je ervan uitgaan dat de investering in de aanleg van zonnepanelen op het dak na 5 tot 7 jaar is terugverdiend. Vanaf dat moment begin je echt met sparen, want dan heb je gratis elektriciteit.

Eenmalige investering of niet?

Bij het doorrekenen van de prijs zonnepanelen en de opbrengsten wordt ervan uitgegaan dat de panelen na de aanleg gedurende hun volledige levensduur goed blijven werken. Dat is een misvatting. Soms is het nodig om onderhoud aan de zonnepanelen te doen. Dat kan te maken hebben met de bevestiging op het dak of de bekabeling. Het is goed om deze werkzaamheden onder te brengen in een onderhoudscontract met de leverancier. Als je verstandig bent neem je ook de omvormer mee in dat contract. Omvormers zijn na een jaar of tien toe aan vervanging en het is goed om daar vanaf de installatie van de panelen in financieel opzicht rekening mee te houden.

Zonnepanelen vergelijken

Het vergelijken op basis van de prijs zonnepanelen is niet eenvoudig. Er zijn grote verschillen in levensduur, opbrengst, uiterlijk, etc. Een gangbare prijs voor een standaard zonnepaneel is € 230 exclusief BTW. Door prijsontwikkelingen en gebeurtenissen in de wereld zal die prijs naar verwachting langzaam gaan stijgen. Een veel betere grootheid om de prijs van zonnepanelen te vergelijken is de prijs per Wattpiek, ofwel de prijs die per eenheid opgewekt vermogen moet worden betaald. Bij de huidige panelen ligt die tussen € 0,50 en € 1,50. Een lage prijs per Wattpiek is een signaal van een mindere kwaliteit van de panelen.

Conclusie

De prijs zonnepanelen is niet de juiste grootheid om te beslissen of zonnepanelen voor jou rendabel zijn. Je moet kijken naar de totale investering die met de aanleg is gemoeid. Of beter nog, naar de total cost of ownership. Dan heb je tevens de onderhoudskosten en de opbrengsten voor de volledige levensduur meegeteld. Als er uit de total cost of ownership een positief getal komt, dan is de aanschaf van zonnepanelen voor jou de moeite waard. Kwalitatief goede panelen gaan lang mee, waardoor je langer profiteert van de opbrengsten van die panelen. Kortom, een investering in kwalitatief goede zonnepanelen is lonend.

 

Tip: ZonnepanelenWijzer.com