Yvonne Sabrina
Image default
Eten en drinken

Barbecueën met een inbouw BBQ

Wie het leuk vindt om buiten te koken kan besluiten om een inbouw BBQ aan te schaffen. Dan heb je een barbecue die stabiel is gemonteerd in een meubel. De barbecue is van een zodanige kwaliteit, dat je daar minimaal 10 jaar plezier van kunt hebben. Inbouw BBQ’s zijn verkrijgbaar op houtskool en op gas. Welke je moet kiezen is voor een kwestie van smaak. Een BBQ op gas is wat gemakkelijker in het gebruik, maar bij een BBQ op houtskool hebben de gerechten dat fijne rokerige smaakje. Als je echt niet kunt kiezen neem je een inbouw BBQ voor gas en houtskool.

Inbouw barbecue of buitenkeuken

Als je je wens wilt realiseren om regelmatig buiten te koken, is het de vraag of je een inbouw barbecue of een buitenkeuken moet laten bouwen. Er is nogal wat verwarring tussen deze beide begrippen, omdat ze door elkaar worden gebruikt. Toch is er wel een duidelijk verschil. Een inbouwbarbecue wordt op een vaste plek buitenshuis gemaakt, en soms uitgebreid met een extra kookplaat. Een buitenkeuken kan allerlei kookgerei bevatten, maar heeft als kenmerk dat die allemaal verplaatsbaar zijn. Een buitenkeuken is dus per definitie mobiel, en kan dus elke keer op een andere plek in de tuin worden gebruikt.

Waarom een inbouwbarbecue?

Of een inbouw BBQ iets voor jou is hangt helemaal af van je voorkeuren. Wie het geen bezwaar vindt om zijn gewone barbecue regelmatig te gebruiken, heeft geen inbouw BBQ nodig. Maar als je altijd op een vaste plek wilt staan te koken, of als je het belangrijk vindt dat jouw kookplek buitenshuis er strak uitziet, dan is een inbouw BBQ een goed idee. In het gebruik zijn er nauwelijks verschillen. Een bijkomstigheid van een inbouw barbecue is, dat er veel vaker spontaan mensen bij je langs komen om gezellig samen te eten. Bij een gewone barbecue moet je de gasten echt uitnodigen.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Als je een inbouw barbecue wilt kopen moet je er rekening mee houden dat die in een meubel moet worden ingebouwd. Je koopt dus niet alleen een BBQ, maar ook een meubel. De gemiddelde prijs voor een goede inbouw BBQ ligt rond de € 1200. Een meubel kost circa € 2500. Die prijzen zijn uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Goede merken inbouw BBQ’s zijn Weber, Boretti en Grandhall, maar die zijn tamelijk duur in aanschaf. Je kan ook voor een wat goedkoper merk kiezen, maar dan lever je iets in op de kwaliteit.

Houtskool en gas

Als er gebruik wordt gemaakt van een gasbarbecue moet die voorafgaand aan elk gebruik worden aangesloten op een gasfles met propaangas of butaangas. Houd er rekening mee dat er een gasdrukregelaar nodig is voor 30 mBar. Na elk gebruik moet de gasfles worden afgekoppeld. Sla hem liefst buitenshuis op onder een afdak. Een gasfles mag nooit in een kelder worden bewaard, want dat is erg gevaarlijk. Voor een inbouw houtskool BBQ geldt, dat je de overgebleven briketten niet weg hoeft te gooien. Alleen de buitenste exemplaren zijn ongeschikt voor hergebruik.

 

Tip: BBQ-Deal.nl