Yvonne Sabrina
Image default
Gezondheid

Wat is een schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie is iets wat je niet vaak voorbij ziet komen in de wereld van cosmetische ingrepen. Het is een chirurgische ingreep waarbij altijd overtollig vetweefsel van de kleine schaamlippen wordt verwijderd. Deze kleine schaamlippen worden ook wel labia minora genoemd. Overtollig weefsel bij de kleine schaamlippen kan zorgen voor dagelijks fysiek ongemak. Het veroorzaakt pijn tijdens het sporten, vrijen en bij veel dagelijkse activiteiten. Voor heel veel vrouwen is dit heel vervelend en is het ook een bron van zelfbewustzijn. Sommige vrouwen hebben geen last hiervan, maar willen wel een schaamlipcorrectie omdat ze het niet mooi vinden staan. Wat is het doel van deze correctie? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Het doel van een schaamlipcorrectie

Het doel van een correctie aan de schaamlippen is om de binnenste schaamlippen te verkleinen. Je wilt namelijk alle schaamlippen op de gelijke hoogte komen, dit beperkt de hoeveelheid weefsel die zichtbaar is wanneer iemand staat. Symmetrisch is hierbij heel belangrijk en dat is waar een kliniek naar streeft. Bij een consult krijg je hier ook meer informatie over, zodat je precies weet wat het resultaat gaat zijn. Het doel is natuurlijk ook dat je geen fysiek pijn meer hebt en dat je gewoon de dagelijks activiteiten kunt ondernemen zonder problemen.

Voordelen van een behandeling

Er zitten hartstikke veel voordelen verbonden aan het nemen van een schaamlipcorrectie. Het kan zowel functionele voordelen met zich mee brengen, maar ook cosmetische voordelen. Het is in ieder geval van belang voor het oplossen van problemen met het weefsel van de schaamlippen. Ook vermelden vrouwen vaak dat de behandeling zorgt voor meer zelfvertrouwen. Vooral in intieme situaties is dit heel erg fijn voor de vrouw en bij het dragen van zwemkleding of andere onthullende kleding. Ook is er veel minder wrijving na een schaamlipcorrectie en zorgt dit voor veel minder pijn. Het maakt het weer mogelijk om vrij deel te nemen aan verschillende activiteiten zoals het sporten.

Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

Een schaamlipcorrectie is altijd een poliklinische ingreep en deze ingreep kan soms wel twee uur duren. Het is afhankelijk van je specifieke ingreep en/of de correctie met andere ingrepen combineert moet worden. Vaak wordt de ingreep onder volledige narcose gedaan, maar soms is dit ook met een plaatselijke verdoving. Je voelt geen ongemak of pijn tijdens de ingreep en daar zorgt de specialist voor. De chirurg maakt een snede langs de rand van de kleine schaamlippen, zo kan hij overtollig weefsel verwijderen. Een horizontaal segment van het weefsel wordt verwijderd op een vooraf bepaald niveau. Het is een nuttige techniek en soms wordt ook de donkerder gepigmenteerd weefsel langs de schaamlip verwijderd. Het is afhankelijk van je persoonlijke wensen wat de chirurg precies doet. Na de ingreep is het in ieder geval van belang dat je naar huis gebracht wordt door een bekende. Het is namelijk niet verstandig om zelf achter het stuur te kruipen en in veel gevallen is dit ook verboden.