Yvonne Sabrina
Image default
Gezondheid

Heb je een overspannen gevoel? Dit is wat je eraan kunt doen

Heb je een overspannen gevoel? Dit is wat je eraan kunt doen

Heb je het gevoel overspannen te zijn? Dat kan je nóg onrustiger maken dan je al bent. Toch is het goed om te achterhalen wat er aan de hand is zodat je voorkomt dat je een burn-out krijgt. Ben je er op tijd bij? Dan verloopt het herstel vele malen gemakkelijker dan wanneer je opgebrand bent. Maar wat zijn de symptomen van overspannenheid en wat kun je eraan doen? Hoe raak je bovendien overspannen? Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zo kun je voorkomen dat het je allemaal te veel wordt.

Hoe ontstaat overspannenheid?

Overspannen raak je doordat je gedurende langere tijd stress ervaart. Het wordt ook wel een surmenage genoemd. Verschillende situaties kunnen langdurige stress opleveren. Zo kan een bepaalde omstandigheid op je werk zorgen creëren of kun je financiële problemen hebben. Ook het overlijden van een dierbare of te veel van jezelf verwachten kunnen op de lange termijn hun tol eisen. Verschillende situaties kunnen dus tot zorgelijke gevoelens leiden. Hoe herken je een overspannen gevoel?

Dit zijn de symptomen die bij overspannenheid naar voren komen

Je bent prikkelbaar en hebt voor je gevoel geen tijd voor rust of ontspanning. Bovendien gaat slapen slecht en wanneer het wel lukt wordt je alsnog moe wakker, met een oververmoeid gevoel tot gevolg. Je voelt je opgejaagd en maakt onnodig fouten. Je hebt problemen met concentreren en hebt last van stemmingswisselingen. Bovendien kun je last krijgen van lichamelijke klachten als hoofdpijn, hartkloppingen en overmatig zweten. Mogelijk herken je enkele van deze symptomen. Als dat het geval is, wat kun je er dan aan doen?

Wat kun je aan een overspannen gevoel doen?

Stap één is om te achterhalen wat je de meeste stress bezorgt. Is er een situatie waarover je je onevenredig veel zorgen maakt? Zodra je dit weet is het goed om hier met iemand over te praten. Of dit nu iemand uit je omgeving is of een coach die je professionele hulp kan bieden. Heb je de basis van je overspannen gevoel ontdekt? Dan is het belangrijk om voldoende rust en ontspanning in je dagelijks leven in te bouwen. Zorg voor de nodige beweging door bijvoorbeeld regelmatig te wandelen of yoga te beoefenen om tot rust te komen. Dit helpt je om van je overspannen gevoel af te komen.