Yvonne Sabrina
Image default
Hobby en vrije tijd

Beste soort messen

 

Er zijn veel verschillende soorten messen en ieder soort komt met voordelen en nadelen. Aan het einde van de dag is het waar jij het liefste mee werkt. Maar wat is het beste soort mes om te gebruiken? Van Japanse koksmessen tot Duits design. De algemene gedeelde mening van chef-koks is dat een Japans koksmes een van de beste opties is. Echter je moet er wel mee opletten. De lemmeten zijn erg dun en ze vergen veel onderhoud. Voor een chef-kok of een serieuze hobbyist is het dan wel aan te raden maar als niet frequente koker is het misschien toch beter een ander soort mes te kiezen.

Japans staal

Japanse koksmessen staan bekend om het soort staal dat ze gebruiken, namelijk damast staal. Door hard en zacht staal samen te vouwen ontstaat een speciaal soort staal dat er erg uniek uitziet en ook unieke eigenschappen heeft. Het is erg flexibel dankzij het zachte staal maar erg hard en robuust dankzij het harde staal. Zo kunnen ze gebruikt worden om vis te snijden en goed de vorm van de vis te volgen. Dankzij het harde staal blijft het mes ook erg lang scherp. Dit is vooral handig voor professionele kokken aangezien ze de hele dag hun mes gebruiken en ze niet de hele dag bezig kunnen blijven hun mes te scherpen

Japanse messen vs Duitse messen

Er zijn meestal twee soorten mes waar je uit moet kiezen. Een mes met Damaststaal of een Duits keukenmes. Duitse messen zijn wat dikker en sterker en zijn dus eerder geëigend voor mensen die een iets grovere aanpak hebben bij het koken. Mensen die vaak botten moeten snijden of een kip ontleden zijn beter af met een Duits mes. Daarentegen zijn Japanse messen veel delicater. Ze zijn dun en licht en de constructie is het beste geëigend voor kleine precieze sneden zoals vis voor sushi. Duitse messen moeten vaak geslepen worden om scherp te blijven terwijl damast staal langer meegaat.

https://www.vdnkitchen.nl/pages/japans-kokmes