Yvonne Sabrina
Image default
Hobby en vrije tijd

Welke opslagpotten kan ik krijgen?

Er zijn natuurlijk diverse varianten op het gebied van opslagpotten. De bekendste variant is waarschijnlijk de Mason jar. Dit is misschien de bekendste pot, maar zeker niet de enige. Ook voor deze potten zijn er verschillende soorten. Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd of er daadwerkelijk verschil is voor het product dat binnenin de pot wordt opgeslagen, of dat het gewoon vormgeving is.

De Mason jar

De Mason jar komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is daar nog altijd populair. De Mason jar is gemaakt van glas en de deksel van metaal. Er zijn meerdere variaties van de Mason jar, maar het zijn allemaal vormen van glazen potjes. Een voordeel van een Mason jar is dat deze hittebestendig zijn en ook ingevroren kunnen worden. Hierdoor is de pot erg populair geworden voor het bewaren van voedsel. De Mason jar was voor z’n tijd revolutionair omdat het de eerste glazen pot was waar een deksel op gedraaid kon worden. Van oorsprong had de dop van de Mason jar een rubberen ring aan de onderkant, wat de pot volledig luchtdicht maakte.

Kunststof potten

Rechthoekige potten gemaakt van kunststof zijn onder andere in Nederland erg populair. Waar in Amerika veel wordt opgeslagen in Mason jars, wordt hier veel opgeslagen in kunststof potten. Denk bijvoorbeeld aan: noten, pasta, havermout of andere producten. De potten hebben een praktische vorm. Vanwege de hoogte past er een hoop in de pot, maar omdat ze zo dun zijn passen ze met veel naast elkaar. Zo zijn deze ideaal om in bijvoorbeeld lades te stoppen. Met een etiket op de bovenkant geplakt kan altijd gezien worden welk product in de pot zit. Dee deksels van deze potten kunnen erg verschillen. Zo zijn er potten met een deksel waar aan alle vier de kanten een vastklik mechanisme zit. Deze doppen kunnen ook weer variëren, zo zijn sommige volledig dicht en kunnen andere een kleine opening vormen om uit te schenken. Deze potten zijn in tegenstelling tot de Mason jar dan weer slechter bestemd tegen hitte en kou.

Het blik

Naast de Mason jar en kunststoffen potten bestaan er ook nog blikken opbergpotten. Deze vorm van potten zijn gemaakt van blik en komen in verschillende kleuren en vormen. Er is weinig speciaals te melden aan de blikken pot, behalve dat deze als enige van de genoemde potten niet doorzichtig is. Dit kan voor sommige producten juist in het voordeel werken, producten die het beste bewaard worden in het donker. De blikken opbergpotten hebben meestal een sluiting die simpel op de pot gedrukt kan worden.