Yvonne Sabrina
Image default
Bedrijven

VPS hosting, overkill of een goede investering?

Internetbureau, marketingbureau of een particulier met veel websites waarmee je geld verdiend. Welke soort hosting oplossing is de meest slimme investering? Je kunt namelijk kiezen voor Shared webhosting pakketten of VPS hosting maar is een VPS geen overkill en veel te groot voor jou?

Dit vraagstuk komt bij meerdere ondernemers regelmatig voorbij en er is echt niemand die daar een zinnig antwoord op kan geven. Heel eerlijk? Ook wij niet maar we kunnen wel bepaalde situaties schetsen waarbij een VPS een goede investering is en wanneer het misschien overkill is.

Zorgen je website voor de grootste inkomstenbron van je business?

Hoe belangrijk zijn de website die je in beheer hebt? Zijn ze voor klanten die een maandbedrag betalen of zijn het puur je eigen websites of sites die je gebruikt voor linkbuilding voor je klanten?

Alle drie zijn in principe belangrijk maar als je bijvoorbeeld een marketingbureau bent en je hebt websites in beheer die je puur gebruikt voor linkbuilding dan kun je misschien prima uit de voeten met een shared hosting pakket waar je meerdere websites op plaatst. Je kunt ook kiezen voor een goedkope VPS maar waarschijnlijk volstaat een shared hosting pakket al wel.

Heb je echter betalende klanten die hun website vol vertrouwen bij je hosten dan is het wel verstandig om een VPS aan te schaffen. Misschien zelfs wel een Managed VPS die je zelf niet hoeft te updaten want bij een “normale” VPS moet je wel zelf het onderhoud doen en dat kan flink wat tijd in beslag nemen en als je geen technische kennis hebt dan raden we het sowieso af en kun je beter voor een Managed VPS gaan.

Heb je websites die voor je werken en die zorgen voor een passief inkomen dan zijn deze websites erg belangrijk en dan moeten deze 24/7 per dag goed bereikbaar zijn. Ook moeten ze snel zijn en geen hinder ondervinden van andere websites van andere klanten (Shared hosting). Een VPS (managed) is dan wel een goede investering en zeker geen overkill. Je websites zijn belangrijk en je verdient er je boterham mee. Dus een VPS hosting is de investering waard en verdiend zichzelf meer dan terug.

Conclusies

Die zijn er eigenlijk niet maar je moet jezelf afvragen hoe belangrijk de websites voor je zijn en of je het kunt lijden om soms trage websites te hebben of websites die niet bereikbaar zijn. Is het antwoord hierop nee, dan is een VPS een uitstekende investering.