Yvonne Sabrina
Image default
Computers / Internet / Searching

Wat kan een 3D printer

 

Een 3D-printer is misschien wel een van de meest bijzondere uitvindingen van de laatste jaren. Het 3D printen is een productietechniek waarbij er een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Er wordt dus laagje voor laagje een product opgebouwd. Via deze vernieuwende techniek kunnen we de gekste dingen printen. In deze blog gaan we behandelen wat een 3D-printer allemaal kan printen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het printen. Een iPad hoesje, speelgoed of zelfs organen. Printen op plastic is of gerecycled plastic gaat de toekomst worden. Een 3D-printer kan enorm veel materialen printen en de lijst wordt als, maar langer en langer. Als je zelf een object wilt printen moet je eerst de materialen bepalen en bedenken welke 3D printer je gaat bedenken. Thuis kun je een goedkopere variant van een 3D printer kopen, maar je kan het ook laten doen door een professioneel bedrijf die bijvoorbeeld zelfs kunnen printen op metaal.

De geavanceerde 3D-printers kunnen gebruik maken van veel meer materialen dan de 3D-printer die je thuis hebt. Zo zijn er al experimenten gedaan met 3D-printers die zou en glas kunnen printen en zelfs zand. Sommige bedrijven ontwikkelen printers voor hun eigen productie die bijvoorbeeld keramiek en metaal kunnen printen. Daarnaast begint de 3D-printer zijn opmars te maken in de zorgsector waar veel organen geprint worden zieken mensen.

Een aantal veel gebruikte stoffen en methodes die gebruik worden zullen we hier onder vermelden:

  • ABS: ABS is een soort van kunststof dat lijk op LEGO-blokjes. Het kan gemaakt worden met een normale computer en 3D-printer. Het materiaal is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • PLA: PLA is biologisch afbreekbaar en wordt gemaakt uit natuurlijk zetmeel. Ook dit is beschikbaar in veel kleuren.
  • Hout & polymeer
  • Brons en messing
  • Laybrick: mengsel van co-polyesters. Het materiaal voelt als zandsteen.

 

https://coding.koenig-bauer.com/nl/