Yvonne Sabrina
Image default
Computers / Internet / Searching

Schuine daken en platte daken, met hun verschillende problemen en oplossingen

Schuine daken en platte daken, met hun verschillende problemen en oplossingen

 

Een dak boven je hoofd is fijn. Zeker als het dak helemaal waterdicht is en geen gekke beschadigingen heeft. Laat daarom minstens één keer per jaar je dak controleren door professionals. De meeste bedrijven doen dit gratis en geven dat netjes aan wat er gedaan moet worden aan vervanging, reparatie of iets wat gewoon schoongemaakt moet worden.

Bij een dakinspectie wordt naar verschillende dingen gekeken. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of je dakpannen allemaal nog goed liggen en of het de houtconstructies nog wel goed zijn. Als het hout rot is moet het namelijk vervangen worden. Als je een schoorsteen heb wordt hier ook uitgebreid naar gekeken. Ook worden verstoppingen in de afvoer en dakgoten weggehaald.

Dit geldt allemaal voor schuine daken met een hellingshoek. Wat nou als je een plat dak heb? Ook hier wordt gewoon naar gekeken. Platte daken zijn wel heel anders dan schuine daken en kunnen ook hele ander problemen en oplossingen hebben. Platte daken zijn namelijk aan vervanging toe wanneer bijvoorbeeld de dakbedekking begint te craqueleren. Dan vormen zich kleine en lichte scheurtjes en kunnen er belletjes tevoorschijn komen.

Een ander probleem bij platte daken is dat het water op een plat dak blijft staan. Hier heb je met schuine daken natuurlijk helemaal geen last van. Als het water op je platte dak erg hoog wordt dan kan dat betekenen dat de afvoer verstopt zit. Als het water te lang blijft liggen kan dit uiteindelijk zorgen voor rotting en een daklekkage. Ook kan schimmelvorming een probleem worden. Het kan ook zijn dat er een soort kuil zit in het dak waardoor het water daar langer blijft staan. Dit kan opgelost worden door bijvoorbeeld afschot isolatie.

Platte daken en schuine daken hebben dus hele andere problemen, waarbij het bij beide van belang is dat ze snel worden opgelost. Bij uitstel van een controle of reparatie zet je van alles op het spel. Het gaat dan onnodig veel geld kosten en je hebt soms blijvende schade aan je apparatuur of andere spullen bij een eventuele lekkage. Controleer dus regelmatig!

https://www.economy.nl