Yvonne Sabrina
Image default
Computers / Internet / Searching

Intercom tot alarmsysteem

Veel scholen hebben een Telecom of wel Intercom in het gebouw hangen, om mededelingen door bekend te maken. Dingen zoals of er een verkort rooster komt voor een sneeuwstorm, om een minuut stilte aan te kondigen op dagen dat er iemand overleden was of om een brandalarm als vals te verklaren. Maar ik heb ervaren dat zo’n intercom ook een totaal ander doel kan hebben. 

 

Toen ik nog op de middelbare school zat, organiseerde ik vaak evenementen in de avond. Van schoolfeesten tot avonden waarop schrijvers langs kwamen tot inspraakavonden voor leerlingen onder het genot van pizza, ik was bij alles betrokken. Zo ook bij een literaire avond. Maar na een lange dag, soms van wel 14 uur achter elkaar, waren we kapot maar ongelooflijk druk. Er was geen leraar meer aanwezig op school; wij waren zelf verantwoordelijk voor het sluiten van de school. Dat was natuurlijk gedoemd fout te gaan; we waren een clubje met de gemiddelde leeftijd van 16. Terwijl iedereen al naar huis was en we dan eindelijk klaar waren met opruimen, stonden we bij de deur te wachten op de rest. Uitgeput en geïrriteerd door het lange wachten besloten we te zoeken naar de vermiste mensen. Maar deze kinderen leken op school te willen blijven. Wat we ook deden, ze leken maar niet naar huis te willen. 

 

Dus we gooiden het over een andere boeg. Iemand nam controle over de intercom, en speelde een alarm af. Hiervan schrokken de ronddwalende kinderen, en binnen twee minuten stonden ze allemaal buiten. Verdwaasd keken ze om zich heen terwijl de andere kinderen aan het snikken van het lachen waren. 

De nieuwe functie van de intercom was dus een inbraakalarm geweest. Toegegeven, zo effectief als een echt alarm was het nooit geweest, maar voor deze avond had het zijn doel meer dan bereikt.

https://www.groenewegendelft.nl/