Yvonne Sabrina
Image default
Computers / Internet / Searching

Soms lukt het gewoon niet….

Ga je een vishengel kopen, kom je aan de waterkant en na enkele uren heb je nog steeds geen stootje gekregen, laat staan een vis gevangen. Hoe kan dat nu? Vorige keer leken de vissen wel de kant op te zwemmen! De ene vis na de andere kwam er uit. In deze blog geven we uitleg waarom het soms simpelweg gewoon niet lukt. En dit geldt dan zowel voor de ervaren visser als de beginner.

 

Er zijn momenten in het jaar dat bepaalde vissoorten bijna niet te vangen zijn. Dan praten we niet enkel over de winter, waar de vis soms in een winterslaap lijkt te liggen om energie te besparen. Heel sporadisch gaat de vis dan op zoek naar eten om de aangelegde reserves op peil te houden. De rest van de dag liggen de vissen soms geheel stil in het water te hangen en lijken op niets te reageren. Zelfs het aanvoeren van een stek waar je werkelijk de vis ziet zwemmen kan dan zelfs het verschil niet maken. Je kan dan enkel wachten om te zien wanneer de vis actief wordt. In een korte tijd kan je dan opeens verschillende vissen vangen, waarna het voor de rest van de dag weer stil is. Onthoud deze tijden, want vaak blijken deze tijden vaste routines van de vis, waar je als visser goed gebruik van kunt maken. 

 

Hoge luchtdruk

Uiteraard is het héérlijk om bij erg warm weer aan de waterkant te zitten, met hengel en viskoffer. De koele bries over het water zorgt voor verkoeling en de kans op het vangen van een vis is ook aanwezig… toch? Tijdens perioden van hoge luchtdruk is de vis vaak ook aan het rusten. Deze genieten van de zonnestralen en zijn soms geheel niet bezig met eten. De kans op een aanbeet is dan vaak erg klein. Juist bij een weersomslachtig met bijvoorbeeld harde wind en onweer, kan het echter opeens geheel omslaan. De vis lijkt erg opgewekt door de veranderingen, die ook vaak veel zuurstof in het water brengen. Dit is dan je kans om de vis wel aan de haak te slaan.

 

Paai

Een ander moment in het jaar dat bepaalde vissoorten verdwenen lijken te zijn, is tijdens de paai. De vis is dan voornamelijk bezig met elkaar dan met eten. Vlak voor en na de paai gaat het meestal wel los met aanbeten. Een dag of zelf een uur kan dan heel erg veel verschil maken. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/